Boekverslage

KORTE LONTJES

Zakelijke gegevens

De titel van het boek is Korte Lontjes

De naam van de auteur is Chris Bos

De uitgever is Em. Querido's uitgeverij bv. En het boek is uitgegeven in 2011

 

Samenvatting

Sabine heeft ADHD, daar door heeft ze nogal een chaotisch leven. Daarbij komt het ook nog dat haar vader soms om de kleinste dingen kan ontploffen. Later in het verhaal komen ze erachter dat hij PTSS(PostTraumatische Stressstoorins) heeft. Hij is in 1994 als Nderlandse Blauwhelm uitgezonden naar Bosnië. Sabine weet niet goed hoe ze hier mee moet omgaan, maar ze leert jongeren kennen die precies het zelfde meemaakten als zij. Zij noemen zich de Anjerkinderen, en voor het eerst ziet Sabine dat ze niet de eneige is met een explosieve ouder. Sabine kan wel veel energie kwijt in het schermen(op top niveau). Daar is ze behoorlijk goed in, ze traint bij Jong Oranje, en kan bijna naar de Olympische spelen in London. Ze traint 20 uur per week. Maar dat is zonder de blessures gerekend, waarmee ze geregeld moet afrekenen. Ze zoekt steeds meer nieuwe uitdagingen en komt vaak in de problemen terecht. Sabine wisselt bijna zo vaak van opleiding dan van vriendjes. Sabine gaat voor de ADHD ook naar psycholoog toe. Haar vader gaat later in het verhaal nog naar een crisisopvang om daar weer rustig te worden. Het boek eindigd met dat de vader van Sabine weer terug gaat naar Bosnië, omdaar huizen, scholen weer op te bouwen voor de bevolking. Het boek speelt zich af van Sabine's 14e tot haar 18e. Er zitten steeds terugblikken in van het nu waar Sabine in leeft, en wanneer haar vader in Bosnië was(1994)

 

Over de auteur

Geboren:10 september 1955 ina Arnhe

Opleiding:Hij studeerde psychologie in Utrecht.

Werk:Chris Bos is tekstschrijver voor onder andere gemeenten en provincies. Daarvoor schrijft hij informatieve teksten.

Thuis: Chris Bos woont in Bilthoven. Hij heeft twee zonen en een vriendin.

Eerste boek:Eigen schuld (1997)

Bijzonderheden:Chris Bos heeft in verschillende formaties aan cabaret gedaan. Eén keer won hij bijna het Leids Cabaret Festival.

 

Mijn leeservaringen

ik vond het een leuk boek om te lezen, omdat je als kind niet wil hebben dat je vader bij elk klein ding ontploft en al zeker niet dat hi PTSS heeft. Het liefst zou je gewoon door willen leven zonder dat je probelemen hebt met je vader. En niet hoeven te verhuizen, voor een restaurant. En je zou ook niet de hele tijd willen wisselen van opleiding. En een vast vriendje hebben is ook wel fijn. En dat je zlef een (vast) baantje hebt is wel fijn want dan kun je ook nog weer ergens voor sparen, bij, op kamers gaan. De stukjes wat over Bosnië zijn geschreven vind ik het mooiste, omdat je steeds weer terug gaat naar wat er toen is gebeurd, wat de vader mee heeft gemaakt. Dat is een mooi stuk!

 

Verwerkingsopdracht

Over de personages

 Sabine: Heeft ADHD, Schermt op top niveau, gaat misschien naar de Olympische spelen. Heeft vaak ruzie met haar vader. Is een soort van verkracht door Koos(hielp bij pension) Heeft vele vriendjes gehad. Is vaak geruild van opleiding. Rookt veel

Vader van Sabine: Is in 1994 naar Bosnië gegaan voor het leger. Heeft PTSS daar aan over gehouden. Ontploft bij de kleinste dingen al. Gebruikt medicijnen van de dokter om rustig te worden. Gaat uiteindelijk naar een crisisopvang heen. En runt 2 restaurants

Moeder van Sabine: Is heel aardig. Voor dat ze verhuisden, werkte ze in een pension. Nu werkt ze in het restaurant

Zus van Sabine: Werkt in het restaurant. Heeft een vriendje. Is heel Relaxd tegen Sabine.

Broer van Sabine: Werkt ook in het restaurant. Rookt ook. Is heel rustig tegen Sabine

Oma van Sabine: Is heel aardig. Haalde altijd dingen in huis voor als Sabine kwam logeren. Is nu dood.

Koos: Hielp in het pension. Was een aparte kerel. Heeft Sabine een soort vasn verkracht

Eshter: Vriendin van sabine. Zijn uit elkaar gegaan naar ruzie. Naar aantal jaren weer terug gezien, toen had Eshter 2 kinderen.

Stefan: Is de coach bij het schermen van Sabine

 

 

BRONVERMELDING.

ZAKKELIJKE GEGEVENS

Staat in het boek.

SAMENVATTING 

http://www.queridokinderenjeugdboeken.nl/web/Boek/9789045111858_Korte-lontjes.htm

http://www.deleesfabriek.nl/2011/09/alweer-een-slashboek-korte-lontjes/

OVER DE AUTEUR

 http://www.leesplein.nl/KB_plein.php?submenu=set_set&id=795

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb